Tuesday, July 8, 2014

Cerita Kampus Saya - Part 2

Fortnight before 24 May 2014.
Minggu yang sangat terpaling penat sebab kena buat preparations before masuk study. Beli itu beli ini, kemas baju, cari bag dan bermacam macam lagi. Yang dah pernah experienced situasi macam ni sebelum ni, memang akan tahu bagaimana teruja nya kita nak pergi tempat baru, but at the same time agak malas dan... sedih. Sobsss. 
I will share on what-to-bring untuk korang yang nak tahu aku bawak apa untuk ke hostel nanti kat next post. But actually itu pun aku Google je, hahaha! Anak pertama babe, mama papa pun mana ada pengalaman. 

24 May 2014. 

Hari pendaftaran pelajar!! 
Hari yang ditunggu-tunggu pun telah tiba. Oh jap, sebelum aku beredar pergi meninggalkan habitat kesayangan di teratak ku syuraga ku, aku menerima kunjungan istimewa daripada best friend kesayangan, Ezzane Iman! Sanggup dia datang pagi-pagi pukul 10 tu nak tengok aku berangkat pergi. Padahal Bangi tu 15 minit je hahahaha. 

Baju tu besar okay, tolonglah percaya. I am not that fat! T_T 

So, around 12 o'clock tu sampai lah dekat admin. Memang ramai gila manusia dalam admin tu. Tapi aku suka cara orang-orang bertugas tu menjalankan tugas. Very systematic I must say. 

Taaraaaa, tudia tag as a student dekat sini. 

Hostel.
Lepas buat tag, kitorang kena pergi Kelompok tempat tinggal/hostel yang telah ditetapkan. Aku duduk dalam Kelompok Ilmu, Blok 3. Tempat tinggal untuk perempuan ada 2: Ilmu & Murni. Lelaki pun 2: Amanah & Cendikiawan. Tapi ada 2 blok dekat Ilmu untuk pelajar lelaki tahfiz. 

Lepas dapat kunci rumah&bilik, terus 'check-in' masuk. Best lah jugak dalam ni. Satu rumah ada 2 bilik. Satu bilik ada 2 katil. Maksudnya aku akan ada 3 housemates baru yg aku tak kenal. Lepas tu ada toilet, ((hahaha what craps am I talking rumah mana takde toilet hahaha)), dapur, veranda, ruang tamu. Selesa sangat. Takde gambar rumah skrg, but I will update it later. Pinky promishhh!

Housemates.
Of course masa mula-mula jumpa orang baru especially orang yg kita akan tinggal satu rumah untuk jangka masa yang lama kita akan jadi awkward. Jadi tak tahu nak berbual tentang apa. Sebab kita mesti jadi macam "eh nanti aku tanya lebih-lebih dia ingat aku busybody" haa kan? 

Housemate pertama yang aku dan family jumpa ialah Adiba Nabiha. Hehehe nampak tak chemistry pada nama tu? Nabila-Nabiha? Ececeh. Dia pun ambik IT tapi kitorang lain Section so tak sama class. Dia ore kelate. Homesick dia toksah cite lah kan.
Lepas tu datang pulak si Aiza Nazifa ni. Dia ambik Electrical Power (EP). Memang genius ah kan sebab masa kitorg berbual, dia punya AddMaths dapat A. Dia dak dak Subang Bestari. Ala dekat jugak kat sini. Dia agak lembut dan ala ala mak  mak sikit hahaha.  
Lastly, Aida Zulaikha. Ni budak MRSM. Tinggal dekat Kota Damansara. Ambik Mechanical Engineering. Aida ni panggil dia as Eyka. Eyka ni roommate aku. Dia minat gila dekat Neymar player Brazil tu. Tahap kegilaan dia memang melebihi segala-galanya. Especially kalau main games, memang automatic jadi gila. :p

Memang before mama papa tinggalkan aku kat sini, memang diberi tazkirah. Padahal every week aku balik. Tapi disebabkan baru first time berjauhan dengan family, tu yang tazkirah terlebih sikit. Papa siap kata: "Kalau kat sana ada orang buli kau, kau bagitahu je papa!" Ingat sampai bila-bila kot hahahaha. 

P/S: So, next post pasal Orientation Day. Stay tuned! 


Cerita Kampus Saya - Part 1

Korang percaya tak kalau aku cakap yang jari aku menari-nari dulu atas keyboard sebelum type sebab tak tahu nak type apa?! Kalau tak percaya, sila percaya sekarang. Sebab aku totally blank macam mana nak start blogging hehehe. Okay lah, straightforward je lah eh.

Aku sekarang ni belajar dkt UNITEN. Ye, Universiti Tenaga Nasional Kampus Putrajaya yang sebenarnya terletak di Bangi. Ha situ. Korang dah boleh stop dgn soalan "eh kenapa pergi private" "eh kan mahal swasta tu" ataupun ala ala makcik sikit "eleh result tak bagus letteww". Ah, pondan ini semua! 

First of all, result SPM aku memang unexpected sebab result trial memang ke laut ke loji siap ada 2 fail dan takde "A" langsung. YE AWAK SAYA ADA 2 FAIL MASA TRIAL. Memang nangis tak berlagu tak berirama lah kan. Tapi alhamdulillah masa keluar keputusan SPM yang sebenar, aku dapat 3A 2B 3C. Ada lah A- lah B+ lah tapi takpelah, shortcut je senang hidup hehe. Bersyukur semua credits kalau tak parah woi.

So lepas dapat result, menunggu pulak UPU. Memang apply UPU siap print out banyak banyak lagi. Padahal belum confirm pun dapat. Nak dijadikan cerita, ada pulak karnival Jom Masuk U dekat UPM. Satu family lah pergi dan terpaling sangat excited masa tu ialah Mama. Even me myself pun tak tahu nak masuk mana, course apa, tapi mama yang jadi macam "eh jom tgk U tu pulak" "U tu kita dah tgk belum?" Hahahaha. 

Tapi on our way back home, papa kata "cuba contact kak nina dgn acik rosli tanya pasal uniten". Kak Nina & Cik Rosli tu refer to my cousin and uncle yang dimana kak Nina mmg student final year degree dkt Uniten and my uncle kerja dalam Uniten. So we went to their house and borak borak pasal U itu ini and they suggest Uniten. I was so worried bcs we're not from rich family and even UPU pun belum keluar but dad dia mcm rilek je nak masuk kan aku dekat situ dengan alasan masuk situ dekat, kalau tunggu UPU nanti diorang campak jauh jauh. Lulz.

Of course lah aku tersepit between my option dan diorang punya pilihan. Tapi bila fikirkan balik, mesti ada hikmah disebalik sesuatu so I made my own decision to follow their decisions. Malam tu, terus apply uniten thru online. Then the next 3 days, dapat result memang layak masuk sana atas pilihan pertama iaitu Foundation in Information Technology. Yes, process yang berlaku less than a week tanpa tunggu UPU.

Mama papa lah manusia paling busy masa tu call admin sana sini untuk uruskan pembayaran sementara aku menjadi suri rumah dirumah hehehe. Next week tu, terus pergi admin bayar direct siap ambik sendiri by-hand surat tawaran kemasukan. Dasyat kan? Orang lain relax je tunggu kat rumah, mama papa tazzabar zabar nak gi ambik. Hehehe. After buat payment itu ini, secara officially nya aku ditempatkan di Universiti Tenaga Nasional Kampus Putrajaya. 

Taadaaaa! 


.....................bersambung

Wednesday, May 28, 2014

Wordless Wednesday [4]

Embedded image permalink

Nampak senang, nampak macam nak try, nampak sedap, lepas tu sekarang......... lapar. 
Korang try lah okay? Good luck! 

Wednesday, May 21, 2014

Wordless Wednesday [3]

Embedded image permalink

*speechless.............* *gulp!*
"Tu lah, jangan nilai orang dari luaran dia je!" - monolog dengan diri sendiri. 


Friday, April 11, 2014

Ulu Yam di Liverpool, Nazali Noor

Assalamualaikum.


Pada saat kalian memulakan langkah membaca entri ini, saya baru sahaja selesai membaca novel motivasi bertajuk Ulu Yam di Liverpool nukilan hebat seorang Pensyarah Kanan John Moores University-- Nazali Noor.  Sejujurnya, saya tak pernah terlintas untuk membeli novel hebat ini. Sebab, iyalah, remaja macam saya ni tak pernah ada koleksi novel motivasi. Langsung tak ada. Yang ada hanyalah koleksi novel cinta yang klise dimana dua orang lelaki merebut seorang perempuan, ataupun sebaliknya, termasuklah novel fiksyen yang masyaAllah merepek dia, selalunya tak dapat diterima dek akal.

Jika kalian inginkan kelainan, inginkan pembacaan yang mampu menjadikan kita insan yang lebih bermotivasi, inilah dia-- Ulu Yam di Liverpool. Kisah seorang anak kampung kaki bangku berketurunan Minangkabau yang cinta akan bolasepak dan pasukan kegemarannya, Liverpool, kini menapak dan mencipta nama di negara jauh beribu batu di Liverpool. Cita-citanya yang pernah diperkotak-katikkan, cita-citanya pernah ditertawakan dan cita-citanya juga pernah dianggap hanya angan-angan di atas angin, kini menjadi realiti.

Jujur kata, novel ini bukan sahaja memberi inspirasi untuk saya terus mengejar cita-cita, tetapi juga memberikan saya nikmat berkasih-sayang-- kasih sayang terhadap ibu bapa, adik beradik, saudara mara dan sahabat handai. Penulis tidak henti-henti mengajak para pembaca untuk terus menghormati ibu bapa, membuat amal jariah, dan sentiasa berhusnudzon. Baik kan?

Ni Adam Nuqman, anak keempat penulis. Geramnya saya!!!!!
*gmbr diambil dari FB page beliau
Bahagian yang paling suka...
bahagian apabila penulis bercerita tentang betapa fobianya beliau dengan Matematik! Ahhhh kita serupa Uncle, kita serupaaaaa. Lepas tu bab dimana penulis bercerita tentang arwah ayah&mak beliau. Allah hai, sedihnya tak terkata. Bayangkan, pada pukul 2 pagi boleh menitiskan air mata hanya melalui pembacaan dari hati ini?! Dapat bayangkan tak? Boleh bayangkan tak betapa sebak dan sedihnya perjalanan hidup Abah Najwa ini dengan baru sahaja membaca bab 2?! Huish, hebat!
Bahagian yang tertumpu pada Auntie Ain pun sedih jugak. Cerita pasal Along (kakak kepada penulis) lagiiiii sebak, sedih, terharu semua bercampur baur. Entah. Saya rasa takde satu pun bab yang paaaaaaaling best. Sebab SEMUA the best!

Novel yang saya beli ni merupakan cetakan yang ketiga pada tahun 2014. Tarikh terbitan sebenarnya adalah pada 31/10/2013. Cepatkan? `Best seller tau! Tak mahal pun kawan-kawan, baru RM19.90. Dan info terbaru adalah.... akan ada Ulu Yam di Liverpool 2!!!!!

Walaupun saya ni peminat Januzaj berjersey nombor 44 yang kacak dari Manchester United, sekelumit perasaan pun takkan berubah angin ke Liverpool. Never, ever. Ewah, gittew.


Antara kata-kata semangat yang menjadi kegemaran. Awas engkau, pencuri impian!

Wednesday, March 19, 2014

Wordless Wednesday[2]: Apple Pie Fries Tutorial

Assalamualaikum!!! Allah hai, lamanya blog ni tak ber-update. Hehehehe inilah akibatnya kalau penyakit malas. Asyik nak melekat dekat Twitter & Instagram je, lalu Blog diabaikan. Maaaaf!

Nah amik ni amik ni, Wordless Wednesday recipe dari Tumblr yg telah saya reblog. Hehehe.






Apple Pie Fries Tutorial {click link for FULL recipe & tutorial}
Amaciaammm kawan-kawan? Tergoda tak? Hehehe kalau rajin buat lah, kalau tak rajin, teruskan kumpul ayak liur naa. 

:P

Tuesday, January 28, 2014

Wadihana Islamic Steakhouse

Assalamualaikum.

My dad just turned 42 years old on January 22, Wednesday. Jadi kita orang ni seriously takde idea nak celebrate makan dekat mana until my dad yang survey sendiri (Hahaha yep dia yang selalu cari tempat makan best best) tanya kawan, tengok surat khabar, check internet and all. And he decided untuk makan dekat Wadihana Islamic Steakhouse dekat Bandar Baru Bangi.


Oh yes, this man is my dad.

1. Honey Pepper Beef Ribs. Papa punya. 

Firstly, sedap. Secondly, tersedap. Thirdly, sedap sedap sedaaaaap! Alright, atas tu cheese, mmg papa suka cheese. Daging dia lembut. Broccoli dia pun fresh. Sauce dia pun sedap sangat cuma kalau lebihkan sikit haa lagi best! Tudiaaaa. *Telioq tak ayak liuq hampa semua?

2. Hawaiian Pizza.

Pizza ni bukan macam normal pizza classic hand tossed tapi pizza ni rangup dan sedap. Kalau PizzaHut/Domino's Pizza tu roti dia tebal kan, yang ni kurang tebal dan hujung tu crunchy! Yang bestnya, pizza ni di masak dengan cara lain dari yang lain. Iaitu.......

Tadaaa! Haa dalam tu la. Pakai arang, kayu-kayu dan seangkatan dengannya. (Maaflah saya tak arif tentang ni hehe)

3. Seafood Chowder in Boulla Bread. 

Soup dia memang KAWWWWW! Ye, tak tipu! Roti dia pun lembut je, yelahkan sesetengah restoran tu dah kena soup pun kemain keras rotinya. Disebabkan ini seafood, of course ada udang dalam tu ;)

4. Macaroni Cheese. Mine!!!!

Tak tahu nak cakap apa sebab masa tengah type ni pun rasa nak gigit gigit je screen laptop ni. Hahahaha. Saya ni penchenta tegar cheese jadi kalau terpampang je perkataan "Cheese" dekat menu terus "Heyyy that's mine!" Siapa serupa? Kita gang!!

Nah lagi dekat!
Memang sedap. Memang cheesy. Memang lemak berkrim. Memang kalau orang tengah diet boleh tergugat keimanan. Memang sesiapa yang cepat muak kena bawak lemon dalam poket. Hahaha. Kalau ditambahkan dengan mushroom/udang, mungkin tak nampak kosong sangat :) Tapi overall, ada UMPHHH!

5. Untuk minuman pula, kita orang order air biasa biasa je. Sebab selalunya kalau order air, air mesti tak habis jadi kira membazir hehehe. Kita orang order Cappuccino, Fresh Mango Juice & Iced Lemon Tea sahaja. Tapi, cukup untuk share 4 orang. Dan tak lupa juga, our family ada order Nachos with Cheese tapi takde gambar.

Bab makanan keluarga saya makan, sudah. Sekarang my point of view about this restaurant. 

Firstly, masa mula-mula masuk je para pelayan akan greet kita, kalau pelanggan Muslim, diorang akan beri salam, "Assalamualaikum selamat datang" haa mcm tu lah. Kalau non-Muslim, mungkin diorang akan cakap "Hello, welcome in". Oh ye, pelayan restoran ini kesemuanya lelaki yang memakai topi/songkok/kopiah sahaja! Yeeee tak tipu. Nama pun islamic kan, jadi first impression sangat penting.

Servis pun not bad. Cepat sangat. Mintak air kosong pun rilek je dia bagi. Serve makanan pun cepat, tapi mungkin depends on customer jugak. Kalau order banyak tu tak tahu lah lambat ke cepat atau kalau ramai customer on that day, kenalah bawa-bawa bersabar :D

Portion pada makanan pun terbaik. Tak sikit, tak banyak sangat. Sesuai dengan harga. Memang kalau balik rumah tu kenyang sampai besok pagi melainkan masa makan tak baca doa. Dan, makanan untuk budak-budak pun ada tau!  

Harga? 
Harga pada makanan dekat restoran Wadihana Islamic Steakhouse ni sangat berpatutan! Serious tak mahal. Kiranya kalau kumpul duit tabung tu, memang worth it sangat! 

Ehsan daripada Google. Ini lah situasi dekat restoran tu. Saya duduk dekat depan dan tiada di dalam gambar. Huhuhu. 

Weeeee ni lah kedai tu! Memang tepi jalan je, toleh sikit dah nampak dah. Credits picture goes to Atikah. Mekasih awak! 

Jeng jeng jeng! Jangan main-main, restoran ni pilihan tv3 Jalan Jalan Cari Makan tau!

Kalau awak semua tak sabar sabar nak pergi makan, boleh survey dekat

atau

ataupun memang jenis nak main serbu je boleh pergi terus dekat

No. 25, Jalan Medan Pusat 2D, 
3B Curve Business Park,
43650 Bandar Baru Bangi.

Ok last, Wadihana ni ada ISLAMIC KITCHEN dan ISLAMIC STEAKHOUSE jadi jangan tersilap ye. Tapi kalau tersilap masuk tu boleh je tanya diorang sebab diorang satu boss dan satu syarikat. Memang depan belakang je kedai diorang. Baca betul-betul tau! *jangan jadi mcm family daku hahahaha

Memang my family looking forward to come here again and to order this American Lobster apabila berkesempatan.........

Menggoda tak saya?


Saturday, January 11, 2014

Ramaikan Follower, Raikan Ukhuwah

Assalamualaikum blogger blogger sekalian.

Ini merupakan segment pertama yang saya join untuk tahun 2014 dan begitu juga dengan tuan empunya blog iaitu Abak yang baru pertama kali menganjurkan segment seperti ini jadi apasalahnya kalau kita berikan sokongan dekat dia kan?

Segment ni tak kisah pun blog kita tu cantik atau tak sebab objektif utama segment ni sebenarnya untuk meningkatkan bilangan follower & viewers serta trafik di blog kita. Sambil tu boleh lah ber-blogwalking & berkenalan sesama sendiri... tapi bukan mengorat yeeee. Hahaha.

Untuk ketahui cara-cara, dan syarat-syarat untuk join segment ni bolehlah click dekat banner yang tersergam indah di bawah ni.

 

Kalau dah join tu, jangan lupa blogwalking ye! :)

Thursday, January 9, 2014

Flashback 2013

Assalamualaikum.

Sebenarnya aku rasa agak janggal nak mulakan langkah untuk update blog. Yelah, dah nak dekat 3 bulan tak update apa-apa. Nak bagi introduction pun terkebil-kebil. Macam newbies baru start blogging. Hehehe. Aku ni pelupa sebenarnya. Kalau kau tanya aku, "Lauk apa kau makan semalam?" pun aku boleh lupa! Jadi, aku nak recap sikit la tahun 2013 punya sweet-sour-memories supaya bila-bila aku baca, aku boleh ingat balik dan macam "ooooo ni rupanya." Haaa!

Okay, mari kita ber-flashback!!

1. 22, 23 & 24 Mac 2013, Perkhemahan Perdana di Kem UK Resort, Batang Kali Selangor.


Experience pertama kali seumur hidup pergi camping! Dengan alasan, tahun lepas merupakan tahun terakhir sebagai seorang pelajar so why not kan? Sebab tahun tahun lepas tak pernah pergi camping so bila tahun 2013 dpt peluang pergi, memang best! Dapat pulak ahli kumpulan yg supportive, environment tepi sungai, rasa macam tak nak balik je. Hehehehe.

2.  Bercuti dekat Air Papan Beach Resort, Mersing. ((Masa ni tak ingat tarikh hehe))


Memang best tempat dia! Cantik kan rumah ni? Ala-ala dekat Nebraska wooden house kan? Haa dalam belum tahu lagi. Nanti kita update ye.


Angah, ayah kepada Aisyah dan Asyraf. Family besar dia dgn kita dah mcm family angkat. Nak bercuti je, calling calling. Hehehe. 

3. Kak Nor wedding day, bulan Jun 2013 @ Kerinchi.


Nampak tak perempuan ada 7 orang situ? Sebenarnya 8 orang saudara perempuan yang paaaaaaling rapat! Tapi lagi sorang dah kahwin kena jaga anak :p


This is how we do it! Hashtag theEsahs.

4. Sports Day!


My very first and last time participating dalam Hari Sukan.Dah lah tu, kena jadi gegirls yg cheer yg menari tu. 


Fuhhh this is beyond my expectation. Hehehe smart tak? Korang boleh baca post Hari Sukan ni dekat SINI.

5. Teacher's Day. 


With my classmates yang menari tarian tradisional Sarawak. Macam gagak hitam kan? Hahaha


Best friends!!!!! 

6. Class outing @ Seoul Garden, IOI Mall. 

Classmates! Memang masa 3 jam untuk makan tu, kitorng makanaaan je. Dah bayar mahal mahal tak makan rugi lah kan? Hehe.

Sedaaaaaap. Especially the Coffee Chicken! Totally different from the rest. Nyum!

7. My 17th Birthday. 

23 Oktober 1996-23 Oktober 2013.
Ye, saya baru 17 tahun.

Tudiaaaa. Azizah, best friend kita. Masa ni baru balik tuition jd tumpangkan dia sekali. Rupa-rupanya mama pun nak bawak dia sekali. Memang terkejut gila dia ni ha!

8. Trip to The One Academy @ Sunway.

 College ni lebih tertumpu kepada arts. So, dalam ni mmg banyak lukisan, interior design & arca-arca yang menarik.

With my Chinese classmates! (Yes, Chan Juen Hao is cute but don't puke).


9. Detik-detik sebelum SPM. Masa ni tengah susun meja, lepas tu cari lah cikgu cikgu yang mengajar untuk ambik gambar. Banyak sangat gambar tapi takkan nak share semua kan? Hehe.


Us with Puan Akmaliza yang super duper sporting!!! Unfortunately, dia dah pindah sekolah lain dah sekarang...

Yeah! Miss Mun, cikgu Sejarah yang paling baik. Cakap pun lemah lembut, ajar pun senang je melekat dalam kepala. Hihihihi. 

10. MinZai Wedding Day, 30 November 2013 @ Singapore.


After few months kak Nor kahwin, kak Min pulak menyusul. Kak Min buat sekali serentak, nikah & bersanding. Oh ye, ni baru betul 8 orang cucu perempuan Esah! Hehe.


Ni baju masa bersanding. & lelaki poyo pakai spec tu Encik Suami kak Nor. Dia buang tebiat, tu pasal la. Hahahaha. 

11. Trip to Universal Studios of Singapore!!!!!!



Okay okay, trip to USS ni akan di update di lain hari okay. TAPI MEMANG BEST!!!

Well, that's all about my recap 2013. Ada banyak lagi. My art project, masa khatam Quran dekat sekolah tapi gambar takde so tak post lah. Anyway, sangat berharap semoga tahun 2014 ni lebih gempak daripada tahun sebelum-sebelumnya. InsyaAllah sama-sama cuba memperbaiki diri ke arah yang lebih positif. 

2014, jadi extraordinary ye!