Tuesday, January 28, 2014

Wadihana Islamic Steakhouse

Assalamualaikum.

My dad just turned 42 years old on January 22, Wednesday. Jadi kita orang ni seriously takde idea nak celebrate makan dekat mana until my dad yang survey sendiri (Hahaha yep dia yang selalu cari tempat makan best best) tanya kawan, tengok surat khabar, check internet and all. And he decided untuk makan dekat Wadihana Islamic Steakhouse dekat Bandar Baru Bangi.


Oh yes, this man is my dad.

1. Honey Pepper Beef Ribs. Papa punya. 

Firstly, sedap. Secondly, tersedap. Thirdly, sedap sedap sedaaaaap! Alright, atas tu cheese, mmg papa suka cheese. Daging dia lembut. Broccoli dia pun fresh. Sauce dia pun sedap sangat cuma kalau lebihkan sikit haa lagi best! Tudiaaaa. *Telioq tak ayak liuq hampa semua?

2. Hawaiian Pizza.

Pizza ni bukan macam normal pizza classic hand tossed tapi pizza ni rangup dan sedap. Kalau PizzaHut/Domino's Pizza tu roti dia tebal kan, yang ni kurang tebal dan hujung tu crunchy! Yang bestnya, pizza ni di masak dengan cara lain dari yang lain. Iaitu.......

Tadaaa! Haa dalam tu la. Pakai arang, kayu-kayu dan seangkatan dengannya. (Maaflah saya tak arif tentang ni hehe)

3. Seafood Chowder in Boulla Bread. 

Soup dia memang KAWWWWW! Ye, tak tipu! Roti dia pun lembut je, yelahkan sesetengah restoran tu dah kena soup pun kemain keras rotinya. Disebabkan ini seafood, of course ada udang dalam tu ;)

4. Macaroni Cheese. Mine!!!!

Tak tahu nak cakap apa sebab masa tengah type ni pun rasa nak gigit gigit je screen laptop ni. Hahahaha. Saya ni penchenta tegar cheese jadi kalau terpampang je perkataan "Cheese" dekat menu terus "Heyyy that's mine!" Siapa serupa? Kita gang!!

Nah lagi dekat!
Memang sedap. Memang cheesy. Memang lemak berkrim. Memang kalau orang tengah diet boleh tergugat keimanan. Memang sesiapa yang cepat muak kena bawak lemon dalam poket. Hahaha. Kalau ditambahkan dengan mushroom/udang, mungkin tak nampak kosong sangat :) Tapi overall, ada UMPHHH!

5. Untuk minuman pula, kita orang order air biasa biasa je. Sebab selalunya kalau order air, air mesti tak habis jadi kira membazir hehehe. Kita orang order Cappuccino, Fresh Mango Juice & Iced Lemon Tea sahaja. Tapi, cukup untuk share 4 orang. Dan tak lupa juga, our family ada order Nachos with Cheese tapi takde gambar.

Bab makanan keluarga saya makan, sudah. Sekarang my point of view about this restaurant. 

Firstly, masa mula-mula masuk je para pelayan akan greet kita, kalau pelanggan Muslim, diorang akan beri salam, "Assalamualaikum selamat datang" haa mcm tu lah. Kalau non-Muslim, mungkin diorang akan cakap "Hello, welcome in". Oh ye, pelayan restoran ini kesemuanya lelaki yang memakai topi/songkok/kopiah sahaja! Yeeee tak tipu. Nama pun islamic kan, jadi first impression sangat penting.

Servis pun not bad. Cepat sangat. Mintak air kosong pun rilek je dia bagi. Serve makanan pun cepat, tapi mungkin depends on customer jugak. Kalau order banyak tu tak tahu lah lambat ke cepat atau kalau ramai customer on that day, kenalah bawa-bawa bersabar :D

Portion pada makanan pun terbaik. Tak sikit, tak banyak sangat. Sesuai dengan harga. Memang kalau balik rumah tu kenyang sampai besok pagi melainkan masa makan tak baca doa. Dan, makanan untuk budak-budak pun ada tau!  

Harga? 
Harga pada makanan dekat restoran Wadihana Islamic Steakhouse ni sangat berpatutan! Serious tak mahal. Kiranya kalau kumpul duit tabung tu, memang worth it sangat! 

Ehsan daripada Google. Ini lah situasi dekat restoran tu. Saya duduk dekat depan dan tiada di dalam gambar. Huhuhu. 

Weeeee ni lah kedai tu! Memang tepi jalan je, toleh sikit dah nampak dah. Credits picture goes to Atikah. Mekasih awak! 

Jeng jeng jeng! Jangan main-main, restoran ni pilihan tv3 Jalan Jalan Cari Makan tau!

Kalau awak semua tak sabar sabar nak pergi makan, boleh survey dekat

atau

ataupun memang jenis nak main serbu je boleh pergi terus dekat

No. 25, Jalan Medan Pusat 2D, 
3B Curve Business Park,
43650 Bandar Baru Bangi.

Ok last, Wadihana ni ada ISLAMIC KITCHEN dan ISLAMIC STEAKHOUSE jadi jangan tersilap ye. Tapi kalau tersilap masuk tu boleh je tanya diorang sebab diorang satu boss dan satu syarikat. Memang depan belakang je kedai diorang. Baca betul-betul tau! *jangan jadi mcm family daku hahahaha

Memang my family looking forward to come here again and to order this American Lobster apabila berkesempatan.........

Menggoda tak saya?


Saturday, January 11, 2014

Ramaikan Follower, Raikan Ukhuwah

Assalamualaikum blogger blogger sekalian.

Ini merupakan segment pertama yang saya join untuk tahun 2014 dan begitu juga dengan tuan empunya blog iaitu Abak yang baru pertama kali menganjurkan segment seperti ini jadi apasalahnya kalau kita berikan sokongan dekat dia kan?

Segment ni tak kisah pun blog kita tu cantik atau tak sebab objektif utama segment ni sebenarnya untuk meningkatkan bilangan follower & viewers serta trafik di blog kita. Sambil tu boleh lah ber-blogwalking & berkenalan sesama sendiri... tapi bukan mengorat yeeee. Hahaha.

Untuk ketahui cara-cara, dan syarat-syarat untuk join segment ni bolehlah click dekat banner yang tersergam indah di bawah ni.

 

Kalau dah join tu, jangan lupa blogwalking ye! :)

Thursday, January 9, 2014

Flashback 2013

Assalamualaikum.

Sebenarnya aku rasa agak janggal nak mulakan langkah untuk update blog. Yelah, dah nak dekat 3 bulan tak update apa-apa. Nak bagi introduction pun terkebil-kebil. Macam newbies baru start blogging. Hehehe. Aku ni pelupa sebenarnya. Kalau kau tanya aku, "Lauk apa kau makan semalam?" pun aku boleh lupa! Jadi, aku nak recap sikit la tahun 2013 punya sweet-sour-memories supaya bila-bila aku baca, aku boleh ingat balik dan macam "ooooo ni rupanya." Haaa!

Okay, mari kita ber-flashback!!

1. 22, 23 & 24 Mac 2013, Perkhemahan Perdana di Kem UK Resort, Batang Kali Selangor.


Experience pertama kali seumur hidup pergi camping! Dengan alasan, tahun lepas merupakan tahun terakhir sebagai seorang pelajar so why not kan? Sebab tahun tahun lepas tak pernah pergi camping so bila tahun 2013 dpt peluang pergi, memang best! Dapat pulak ahli kumpulan yg supportive, environment tepi sungai, rasa macam tak nak balik je. Hehehehe.

2.  Bercuti dekat Air Papan Beach Resort, Mersing. ((Masa ni tak ingat tarikh hehe))


Memang best tempat dia! Cantik kan rumah ni? Ala-ala dekat Nebraska wooden house kan? Haa dalam belum tahu lagi. Nanti kita update ye.


Angah, ayah kepada Aisyah dan Asyraf. Family besar dia dgn kita dah mcm family angkat. Nak bercuti je, calling calling. Hehehe. 

3. Kak Nor wedding day, bulan Jun 2013 @ Kerinchi.


Nampak tak perempuan ada 7 orang situ? Sebenarnya 8 orang saudara perempuan yang paaaaaaling rapat! Tapi lagi sorang dah kahwin kena jaga anak :p


This is how we do it! Hashtag theEsahs.

4. Sports Day!


My very first and last time participating dalam Hari Sukan.Dah lah tu, kena jadi gegirls yg cheer yg menari tu. 


Fuhhh this is beyond my expectation. Hehehe smart tak? Korang boleh baca post Hari Sukan ni dekat SINI.

5. Teacher's Day. 


With my classmates yang menari tarian tradisional Sarawak. Macam gagak hitam kan? Hahaha


Best friends!!!!! 

6. Class outing @ Seoul Garden, IOI Mall. 

Classmates! Memang masa 3 jam untuk makan tu, kitorng makanaaan je. Dah bayar mahal mahal tak makan rugi lah kan? Hehe.

Sedaaaaaap. Especially the Coffee Chicken! Totally different from the rest. Nyum!

7. My 17th Birthday. 

23 Oktober 1996-23 Oktober 2013.
Ye, saya baru 17 tahun.

Tudiaaaa. Azizah, best friend kita. Masa ni baru balik tuition jd tumpangkan dia sekali. Rupa-rupanya mama pun nak bawak dia sekali. Memang terkejut gila dia ni ha!

8. Trip to The One Academy @ Sunway.

 College ni lebih tertumpu kepada arts. So, dalam ni mmg banyak lukisan, interior design & arca-arca yang menarik.

With my Chinese classmates! (Yes, Chan Juen Hao is cute but don't puke).


9. Detik-detik sebelum SPM. Masa ni tengah susun meja, lepas tu cari lah cikgu cikgu yang mengajar untuk ambik gambar. Banyak sangat gambar tapi takkan nak share semua kan? Hehe.


Us with Puan Akmaliza yang super duper sporting!!! Unfortunately, dia dah pindah sekolah lain dah sekarang...

Yeah! Miss Mun, cikgu Sejarah yang paling baik. Cakap pun lemah lembut, ajar pun senang je melekat dalam kepala. Hihihihi. 

10. MinZai Wedding Day, 30 November 2013 @ Singapore.


After few months kak Nor kahwin, kak Min pulak menyusul. Kak Min buat sekali serentak, nikah & bersanding. Oh ye, ni baru betul 8 orang cucu perempuan Esah! Hehe.


Ni baju masa bersanding. & lelaki poyo pakai spec tu Encik Suami kak Nor. Dia buang tebiat, tu pasal la. Hahahaha. 

11. Trip to Universal Studios of Singapore!!!!!!



Okay okay, trip to USS ni akan di update di lain hari okay. TAPI MEMANG BEST!!!

Well, that's all about my recap 2013. Ada banyak lagi. My art project, masa khatam Quran dekat sekolah tapi gambar takde so tak post lah. Anyway, sangat berharap semoga tahun 2014 ni lebih gempak daripada tahun sebelum-sebelumnya. InsyaAllah sama-sama cuba memperbaiki diri ke arah yang lebih positif. 

2014, jadi extraordinary ye!