Tuesday, July 8, 2014

Cerita Kampus Saya - Part 1

Korang percaya tak kalau aku cakap yang jari aku menari-nari dulu atas keyboard sebelum type sebab tak tahu nak type apa?! Kalau tak percaya, sila percaya sekarang. Sebab aku totally blank macam mana nak start blogging hehehe. Okay lah, straightforward je lah eh.

Aku sekarang ni belajar dkt UNITEN. Ye, Universiti Tenaga Nasional Kampus Putrajaya yang sebenarnya terletak di Bangi. Ha situ. Korang dah boleh stop dgn soalan "eh kenapa pergi private" "eh kan mahal swasta tu" ataupun ala ala makcik sikit "eleh result tak bagus letteww". Ah, pondan ini semua! 

First of all, result SPM aku memang unexpected sebab result trial memang ke laut ke loji siap ada 2 fail dan takde "A" langsung. YE AWAK SAYA ADA 2 FAIL MASA TRIAL. Memang nangis tak berlagu tak berirama lah kan. Tapi alhamdulillah masa keluar keputusan SPM yang sebenar, aku dapat 3A 2B 3C. Ada lah A- lah B+ lah tapi takpelah, shortcut je senang hidup hehe. Bersyukur semua credits kalau tak parah woi.

So lepas dapat result, menunggu pulak UPU. Memang apply UPU siap print out banyak banyak lagi. Padahal belum confirm pun dapat. Nak dijadikan cerita, ada pulak karnival Jom Masuk U dekat UPM. Satu family lah pergi dan terpaling sangat excited masa tu ialah Mama. Even me myself pun tak tahu nak masuk mana, course apa, tapi mama yang jadi macam "eh jom tgk U tu pulak" "U tu kita dah tgk belum?" Hahahaha. 

Tapi on our way back home, papa kata "cuba contact kak nina dgn acik rosli tanya pasal uniten". Kak Nina & Cik Rosli tu refer to my cousin and uncle yang dimana kak Nina mmg student final year degree dkt Uniten and my uncle kerja dalam Uniten. So we went to their house and borak borak pasal U itu ini and they suggest Uniten. I was so worried bcs we're not from rich family and even UPU pun belum keluar but dad dia mcm rilek je nak masuk kan aku dekat situ dengan alasan masuk situ dekat, kalau tunggu UPU nanti diorang campak jauh jauh. Lulz.

Of course lah aku tersepit between my option dan diorang punya pilihan. Tapi bila fikirkan balik, mesti ada hikmah disebalik sesuatu so I made my own decision to follow their decisions. Malam tu, terus apply uniten thru online. Then the next 3 days, dapat result memang layak masuk sana atas pilihan pertama iaitu Foundation in Information Technology. Yes, process yang berlaku less than a week tanpa tunggu UPU.

Mama papa lah manusia paling busy masa tu call admin sana sini untuk uruskan pembayaran sementara aku menjadi suri rumah dirumah hehehe. Next week tu, terus pergi admin bayar direct siap ambik sendiri by-hand surat tawaran kemasukan. Dasyat kan? Orang lain relax je tunggu kat rumah, mama papa tazzabar zabar nak gi ambik. Hehehe. After buat payment itu ini, secara officially nya aku ditempatkan di Universiti Tenaga Nasional Kampus Putrajaya. 

Taadaaaa! 


.....................bersambung

No comments:

Post a Comment